Количка
0 продукта
 
Промоции
 

Новини свързани с риболова

Бракониери край Никопол хванаха с ток шаран чудовище, арестуваха ги

Незаконен улов на риба от водите на река Дунав е засечен при съвместна проверка на полицейски служители на РУ – Никопол, екип на РДГ – Ловеч и ИАРА – Плевен. На 2 декември, на около 50 метра от плажната ивица на Никопол, били установени 36-годишен и 46-годишен, и двамата от крайдунавския град. Изяснено е, че чрез техническо съоръжение с електрически ток те уловили незаконно риба. До моторна лодка на брега на реката били намерени 7 сома с общо тегло 28 кг и шаран, тежащ изумителните 14 кг. Иззети са също техническото устройство за улов, акумулаторна батерия, кеп, пригоден с кабел за захранване с електрически ток, както и рибарската лодка. При последвало претърсване във фургон, обитаван от 36-годишния, били открити 2 куб. м дърва за огрев. Съставен е акт по Закона за горите, а от служители на ИАРА – Плевен – друг акт по Закона за рибарство и аквакултури. Двамата нарушители били задържани за срок до 24 часа. За престъпление по чл. 238, ал. 2 от НК е уведомен прокурор при районната прокуратура, работата по случая продължава.

Служители от ДГС Троян зарибиха речни притоци

Служители от Държавно горско стопанство (ДГС) Троян зарибиха  притоци на река Осъм.

Това се случи вчера, на 3 юни 2021 г.,  когато служителите от горско стопанство Троян реализираха традиционното пролетно зарибяване на планинските потоци – притоци на река Осъм.

Бяха разселени нови 5700 балкански пъстърви. Те са  закупени от най-популярният, с най-голям опит и постоянни наличности от зарибителен материал за продажба е яз. Тошков Чарк, в Родопите.

Това е петото по ред разселване, с което пуснатите в природата пъстърви стават 21 000 броя.

Този вид е най-подходящ за горните течения на нашите реки, а до преди три години беше на изчезване.

„Радваме се на много добри резултати от предходните зарибявания през 2019 и 2020 г.
Правим всичко това с цел запазване на така ценния вид риба, за подпомагане на биоразнообразието и най-вече за удоволствие на туристи и риболовци.

Но, за да постигнем крайни резултати е необходимо стриктно спазване на законовите забрани. „, се казва в пресъобщението на ДГС.

Целогодишно забранените притоци са добре обозначени с табели.

 

Служители от ДГС Троян зарибиха планинските притоци на Бели осъм и отправят апел да се спазват законовите постановки.

 


Пролетната забрана за бяла риба влезе в сила от 15 март


Според закона за рибарството и аквакултурите, два ме­сеца е пролетната забрана за риболов на бяла риба, свър­зана с размножителния период и за да се даде възмож­ности за нормално възпроизводство в естествената среда. „Сухият режим“ влезе в сила от 15 март и ще продължи до 15 май, включително.
Припомняме, че други два хищника вече са в забраните­лен режим, според законовите разпоредби. Щуката e под защита от 15 февруари до 30 април, а расперът – от 1 март до 30 април.
При пролетно-лятно размножаващите се риби тази забрана е съобразно надморската височина: до 500 м н. в. – от 15 април до 31 май. От 500 до 1500 м н.в. – от 1 май до 15 юни. При възникнали аномалии с времето или при други ува­жителни причини споменатите дати може да се променят с издаване на ежегодната заповед на земеделския минис­тър. Засега не се очертава да налагат такива промени.