Количка
0 продукта
 
Промоции
 

Новини свързане с пчеларствотоСтартира приемът по Национална програма по пчеларство

Зaпoчнa пpиeмът пo нoвaтa пчeлapcĸa пpoгpaмa

Дъpжaвeн фoнд „Зeмeдeлиe” (ДФЗ) oтвapя oт днec, 24 фeвpyapи, пpиeмa пo нoвaтa Haциoнaлнa пpoгpaмa пo пчeлapcтвo, ĸoятo щe ce пpилaгa в тpигoдишния пepиoд дo 2022 г. Зa тaзи гoдинa финaнcoвият pecypc e 6 399 307 лeвa.
Дoĸyмeнти ce пpиeмaт в oблacтнитe диpeĸции нa ДФ „Зeмeдeлиe” пo пocтoянeн aдpec нa физичecĸoтo лицe и пo aдpecнa peгиcтpaция нa юpидичecĸo лицe. Πpиeмът щe пpoдължи дo 9 мapт 2020 г.
Πчeлapитe мoгaт дa изтeглят oбpaзeц нa зaявлeниeтo зa пoдпoмaгaнe oт интepнeт cтpaницaтa нa ДФЗ-PA. Taм e пyблиĸyвaнa и инфopмaция зa ycлoвиятa зa финaнcиpaнe пo мepĸитe oт HΠΠ 2020-2022 г. Зaинтepecoвaнитe oт пчeлapcĸaтa пpoгpaмa, ĸoитo нямaт oнлaйн дocтъп, мoгaт дa ce ocвeдoмят и нa мяcтo – в oблacтнитe диpeĸции нa ДФЗ в oтдeл „Πчeлapcтвo, мляĸo и интepвeнции“ нa диpeĸция „Ceлcĸocтoпaнcĸи пaзapни мexaнизми“ и в Цeнтpaлнo yпpaвлeниe нa ДФЗ-PA.
Mepĸи Б, Г и Д oт Haциoнaлнa пpoгpaмa пo пчeлapcтвo (HΠΠ) 2020-2022 г. вĸлючвaт дeйнocти зa бopбa cpeщy вapoaтoзaтa, зa извъpшвaнe нa лaбopaтopeн aнaлиз нa мeдa и зaĸyпyвaнe нa ĸoшepи, пчeлни ceмeйcтвa и мaйĸи. Πo мяpĸa A ĸaндидaтитe щe бъдaт пoдпoмaгaни пpи зaĸyпyвaнeтo нa дpeбeн пчeлapcĸи инвeнтap, дoĸaтo мяpĸa B e нacoчeнa ĸъм пoдвижнoтo пчeлapcтвo.

Kaндидaтcтвaнeтo зa пoдпoмaгaнe пo мepĸи A, Б и E oт Haциoнaлнa пpoгpaмa пo пчeлapcтвo щe зaпoчнe нa 5 мapт и щe пpoдължи дo 18 мapт. Дoĸyмeнти зa нacтoящaтa финaнcoвa гoдинa пo тeзи мepĸи щe ce пpиeмaт в цeнтpaлнo yпpaвлeниe нa ДФ „Зeмeдeлиe“ – Paзплaщaтeлнa aгeнция. Πpиeмът ce ocъщecтвявa cъглacнo зaпoвeд нa изпълнитeлния диpeĸтop нa инcтитyциятa, пyблиĸyвaнa нa caйтa нa ДФЗ – PA.

Pъĸoвoдcтвoтo нa ДФ „Зeмeдeлиe” yвepявa пчeлapитe, чe aдминиcтpaтивният ĸaпaцитeт нa фoндa щe бъдe зaдeйcтвaн нa пълни oбopoти зa paзглeждaнe и oдoбpявaнe нa зaявлeниятa нa ĸaндидaтитe, ĸaтo oчaĸвa пъpвoтo пoдпиcвaнe нa дoгoвopи пo пчeлapcĸaтa пpoгpaмa дa cтaнe в ĸpaя нa мeceц мapт.
Haциoнaлнaтa пpoгpaмa пo пчeлapcтвo зa пepиoдa 2020-2022 г. e oдoбpeнa oт Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия c Peшeниe зa изпълнeниe (EC) 2019/974 oт 12 юни 2019 г., ĸaтo oбщият бюджeт възлизa нa 19.2 млн. лeвa, oт ĸoитo 50 нa cтo ca ocигypeни oт EC и 50% – oт нaциoнaлния бюджeт.
Oтнoвo щe ce дaвa възмoжнocт инвecтициитe пo мepĸи A, Б, B и Д дa бъдaт peaлизиpaни чpeз ниcĸoлиxвeн ĸpeдит oт ДФ „Зeмeдeлиe“. Cлeд oдoбpeниe и cĸлючвaнe нa дoгoвop зa бeзвъзмeзднa финaнcoвa пoмoщ пo HΠΠ, пчeлapитe щe мoгaт дa пoдaвaт зaявлeния зa ĸpeдит в cpoĸ дo 15 юли в OД нa ДФЗ пo пocтoянeн aдpec нa физичecĸoтo лицe и пo aдpecнa peгиcтpaция нa юpидичecĸo лицe. 

 

Пчеларството у нас е обречено на гибелПчеларството загива, няма как да се развива при изкупна цена от 3 лв./кг. Това алармира собственик на пчелин на среща със зам.-министъра на земеделието Вергиния Кръстева в Добрич.

Той сподели, че преди години в селото му е имало 1000 кошера, докато в момента те са едва 40. Цените на меда са унизителни, което показва, че държавата е абдикирала и от това се възползват търговците монополисти, допълни стопанин от съседно село с 50-годишна пчеларска практика.

Масовият отказ от пчеларство ще доведе до отлив в сектора, алармираха още производителите. Ако в момента министерството отчита ръст от 44 %, то след десетина години ще бъде ликвидирано 40 % от пчеларството не само в Добруджа, но и в цялата страна, смятат още пчеларите. Добричка област е водеща по брой на отглеждани пчелни семейства. В периода от 2014 до 2018 г. се отчита ръст от 44 %. Това нарастване формира 8 % от общия ръст за страната, изтъкна зам.-министърът на земеделието Вергиния Кръстева.

В момента текат проверки от БАБХ какви количества мед влизат и излизат в 40 предприятия за преработка на мед, допълни Силвия Василева от дирекция „Животновъдство”. 

Новата Пчеларска програма, чиито прием е между 24 февруари и 9 март, е с 30 % по-висок бюджет. Това подпомагане е с най-висок процент усвояемост – до 75 %, изтъкна още експертът.

В разработването на новата Пчеларска програма са участвали 19 пчеларски организации. Освен това през 2019 г. пчеларите са получили над 8 млн.лв. по de minimis.

Според Василева има намаляване на броя на пчелните семейства там, където те не са рентабилни. При стопанства с над 100 кошера се отчита по-голяма стабилност.

Василева представи пред присъстващите земеделски стопани мерките, по които ще се получава субсидиране по програмата. Сред тях са закупуване на оборудване, организиране на базари за по-голяма близост до потребителите, борба с вароатоза, рационализиране на подвижното пчеларство, извършване на физико-химични анализи по 8 показатели, изследване за наличие на пестициди и др.  


От 15 март 2020 инспектори ще контролират пръсканията около пчелите

„Считано от 15 март 2020 г., в Областните дирекции по безопасност на храните ще има дежурни инспектори, включително в почивните дни, които ще са на разположение при сигнали за нерегламентирани третирания с продукти за растителна защита. Предприети са мерки по създаване на електронна платформа за оповестяване на предстоящи третирания на земеделските площи с продукти за растителна защита. Това е едно от основните искания на пчеларите. Именно така ще се подпомогне и официалният контрол, във връзка със спазване на изискванията на Наредба №13 от 2016 г.“, подчерта министърът на земеделието, храните и горитеДесислава Танева по време на парламентарния контрол.

Има оборудвана държавна лаборатория, в която да се изследват проби от умрели пчели за наличие на остатъци от пестициди. „В момента текат процедури по акредитация на лабораторията в Българска служба по акредитация“, уточни министър Танева.

„В индикативния график на ПРСР през месец април 2020 г. е предвиден прием по подмярка 8.1 „Залесяване и поддръжка“. По него се предвижда да  бъдат залесени 23 хил. дка само с медоносни видове”, допълни още министърът. Тя допълни, че през 2019 г. пчеларите са получили 20 % повече средства за подпомагане от държавата в сравнение с предходната 2018 година.  Министър Танева припомни, че през 2019 г. на земеделските стопани, отглеждащи пчели, беше предоставено трикратно подпомагане под формата на държавна помощ от типа de minimis. „Бяха осигурени финансови средства в размер на общо 8 млн. 600 хил. лв.“, допълни още тя.

Десислава Танева подчерта, че Националната програма по пчеларство за периода 2020-2022 г. е разработена с широкото и активно участие на браншовите организации в пчеларския сектор. Тя е одобрена от ЕК, а за изпълнението ѝ е определен общ бюджет за трите години от прилагането ѝ в размер на 19 199 412 лева, който надвишава с 35% този за предходния тригодишен период.

Тя припомни, че има създадена работна група и към момента продължават обсъжданията за изменение и допълнение на Наредба № 13 от 2016 г. Предвижда се забрана за използване на продукти за растителна защита със знак SPe8, който означава „опасни за пчели“ през светлата част на денонощието. „Предвижда се също така земеделските стопани, използващи продукти за растителна защита да са преминали съответно обучение и да ползват консултанти, преди употребата им“, каза още Танева.

Земеделският министър припомни, че последната дерогация от страна на Република България относно забраната за използване на неоникотиноиди, водещи до повишена смъртност на пчелните семейства, е от 2017 г. През 2018 и 2019 години тези продукти не са използвани.

Десислава Танева допълни, че с цел осигуряване на информираност и прозрачност, на сайта на БАБХ има публикуван Регистър на издадените разрешения за прилагане на продукти за растителна защита чрез въздушно пръскане, както и Списък на разрешените за пускане на пазара и употреба продукти за растителна защита по съдържащи се в тях активни вещества. „Има публикуван списък на разрешените за употреба инсектициди, където в отделна колона със знак SPe8 са означени, всички опасни за пчелите продукти, които изискват и допълнително внимание при употреба“, уточни тя.

Земеделският министър каза още, че са предприети стъпки за по-лесна регистрация на биопестицидите и всички щадящи пчелите продукти за растителна защита, тъй като стандартната процедурата по регистрация на нов продукт е дълга  и скъпа.

Петиция търси 1 милион подписа в защита на пчелите от пестициди

Стартира Европейска гражданска инициатива за извеждане от експлоатация на синтетичните пестициди до 2035 г., в подкрепа на земеделците и за опазване на пчелите и природата. Ако тя успее да събере поне 1 милион подписа до септември 2020 г., то тогава Европейската комисия и Европейския парламент следва да превърнат исканията на инициативата в нормативни актове.

90 организации от 17 страни от ЕС съвместно откриваха кампанията, която е подкрепена и от множество биоземеделски асоциации.

Настоящата Европейска гражданска инициатива призовава Европеската комисия да внесе законодателни предложения за:

1. Извеждане от експлоатация на синтетичните пестициди до 2035 г., намаляване на синтетичните пестициди в земеделието на ЕС с 80% до 2030 г., започвайки с най-опасните, и достигайки 100% прекратяване на употребата на синтетични пестициди земеделие до 2035 г.;

2. Възстановяване на биоразнообразието: възстановяване на природните екосистеми в земеделските райони, така че земеделието да се превърне в лост за възстановяване на биоразнообразието;

3. Подкрепа за фермерите в преход: реформи в земеделието чрез приоритизиране на малките, разнообразни и устойчиви земеделски стопанства, подкрепа за бързо увеличаване на агроекологичните и биоземеделски практики, внедряване във фермите на независими обучения и проучвания за свободно от пестициди и ГМО земеделие.

“Ние пренасяме битката срещу синтетичните пестициди на европейско ниво, обединявайки гласа са на хора от цяла Европа, които настояват за нова земеделска политика,“ посочи Вероника Фич от Институт за околна среда на Мюнхен. „Хората искат политика, която вече не нарушава биоразнообразието и екосистемите, както и не вреди на здравето на потребителите, а вместо това гарантира жизнена среда за пчелите и земеделците, а също и здравословна храна и среда за хората. С нашата инициатива ние се ангажираме този вид селско стопанство да стане реалност в цяла Европа.”

 

Заради ниските цени: Продукцията на пчеларите залежава по складовете

Продукцията на пчеларите от тази година стои по складове. По думи на русенския производител Албена Маркова и председателят на Русенския областен пчеларски съюз Медвед Мехмедов причината се крие в ниските изкопни цени – приблизително 3 лева за един килограм.

Маркова заяви, че по-голяма част от пчеларите не са си издали продукцията си. 80% от реколтата за тази година залежава.

По думи на Мехмедов има голям недостатък, че няма голяма борса за мед. До момента, в който не се създаде такава и държавата не вземе отношение, то би било невъзможно да се продължи с дейността.

Председателят изтъкна също, че пчеларството е поминък за голяма част от българите. Цените обаче ще ги принудят да се откажат.

От Китай и Аржентина се вкарва стока и това подбива родните цени. Той подчерта, че чуждестранния мед не би следвало да отговаря на родните стандарти, тъй като е с огромна влажност.

От януари ЕС забранява пестицида хлорпирифос

Страните членки на ЕС решиха днес да забранят хлорпирифос - пестицид, смятан за вреден за човешкото здраве, съобщи ДПА. Забраната трябва да влезе в сила от януари, когато изтича досегашното одобрение за пестицида.

През август Европейският орган за безопасност на храните изрази безпокойства от евентуалните генотоксични последици, както и неврологични последици през развитието, подкрепени от данни, идентифициращи последици при деца.

Хлорпирифосът се използва от фермерите, за да попречат на насекомите да вредят на насажденията им. Често се откриват следи върху внесени плодове като портокали или мандарини, например в Германия, където веществото е изтеглено от пазара.

Осем страни членки вече са забранили на територията си продукти, съдържащи хлорпирифос, отбелязва Франс прес.

Решението е взето от комисия от експерти, представляващи страните членки на ЕС. Те също така решиха да забранят разновидността хлорпирифос метил, уточни говорителка на Европейската комисия.

Нов удар срещу пчеларите. Започва безмитен внос на пчелен мед от...Южна Америка!

"Пчеларите в Европейския съюз са поставени пред редица трудности, произтичащи от промяна в климата, ефекта от монокултурното земеделие, използването на различни препарати и др. За голяма част от пчеларите в моята страна, България, пчеларството е малък, но много важен допълнителен поминък." Това заяви Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, по време на заседание на Комисията по земеделие и развитие на селските райони в ЕП (AGRI). На заседанието бе обсъдено споразумението на свободна търговия между Европейския съюз и страните от Меркосур (Аржентина, Бразилия, Парагвай, Уругвай).

По думите на Христов, по последна информация, в Европейския съюз за миналата година са произведени 230 000 тона мед. Търговският блок Меркосур произвежда близо 140 000 тона. От това количество, близо една трета - 45 000 т. - ще може да се пласира безмитно в Европа, ако споразумението влезе в сила. "Стойността на меда от Меркосур обаче и сега е по-ниска от себестойността на меда, произвеждан в Европа", каза българският евродепутат.

"Би ли пояснил представителят на Европейската комисия какъв инструмент за защита на европейските пчелари предвижда Европейската комисия в случай на силен натиск от страна на Меркосур, който със сигурност ще дойде бързо? Кога и как може да бъде задействан той и ако няма такъв, как предвижда ЕК да защити европейските пчелари?", попита Иво Христов по време на заседанието на земеделската комисия.

В отговора си Джон Кларк, директор на отдел "Международни отношения" към Главна дирекция "Земеделие и развитие на селските райони" на Европейската комисия, посочи, че тъй като медът от Меркосур е с по-високо качество от китайския, ЕК очаква с приемането на споразумението до 5-10 години южноамериканският мед да измести китайския в Европа. Г-н Кларк уточни, че Европа не успява да произведе достатъчно мед, за да удовлетвори търсенето на вътрешния си пазар.

"Считам, че стратегията на ЕК е порочна и ощетява местните производители. Вместо стимули за сектора, чрез споразумения за безмитен внос от трети страни тя ще засили пазарния натиск и в средносрочен план ще доведе до криза в сектора и понижаване на качеството на продукта. Пчеларството е не само производство, но и ключов елемент за съхранението на природното равновесие и трябва да бъде защитено от безпощадната логика на пазара", коментира българският евродепутат.

Аржентина годишно произвежда около 76 000 тона, Бразилия 42 000 тона, Уругвай 20 000 тона, Парагвай - близо 2 000 тона. В България годишното производство е между 10 и 11 000 тона, голяма част от които са за износ.

ПЧЕЛАРСТВО – ПЛЕВЕН 2020 Международно изложение – договаряне 6 – 9 февруари 2020

Изложението се провежда под патронажа на Министерството на Земеделието и Храните
в сътрудничество с Областен пчеларски съюз – Плевен

С активното съдействие на:

Областна администрация Плевен
Националните браншови пчеларски организации
Община Плевен

Основни браншове

Производствено, хомогенизиращо, филтриращо и разфасовъчно пчеларско оборудване
Пчеларски инвентар
Специализирани платформи и фургони
Восъчни основи
Микролаборатории за окачествяване
Ветеринарни препарати
Лицензирани производители на майки и отводки
Опаковки, етикети
Охранителни системи
Финансиращи, донорски и консултанстки организации
Специализирано обучение и литература
Пчелни продукти и производи /козметика, напитки и др./

 

         Допълнителна информация

           Година на основаване – 2003
          Периодичност – ежегодно
              Пропускателен режим: широка публика
           Без входен билет

             Съпътстващи прояви

                 Семинари, лекции, кръгла маса
                        Фестивал на меда
                           Конкурс „Най-проспериращ млад пчелар за 2019 година”
                                               Детска тематична изложба: „Пчеларството – екология и плодородие, пчелният мед – здраве и дълголетие“
                                                Ново!!! Фотоконкурс на пчеларска тематика.

           Място на провеждане

                City Center “Mania Tower” – (бивш хотел „Плевен”)

 

За участниците и гостите на изложението има договорени цени в някои от хотелите в град Плевен.
За повече информация – Тел.: 064/801 812
GSM: 087/710 99 00


Германия забранява препарата Roundup, убиващ пчелите

Германия планира да забрани използването на глифозат, активната съставка в препарата "Раундъп" (Roundup), който унищожава плевели.

Това става заради опасения, че той води до масово измиране на пчели и други насекоми, съобщава "Асошиейтед прес".

Германското правителство р