Количка
0 продукта
 
Промоции
 

Новини свързане с пчеларството

Субсидии за естествено опрашване и подпомагане на стопанство

В новия програмен период плащанията към пчеларите няма да бъдат на пчелно семейство, а на стопанство. Това е една от основните промени в политиката, която коментирахме с пчелари и експерти по време на уебинар на Агри.БГ, част от кампанията ОСП работи за нас: Много повече от политика.
По време на събитието експерти представиха новите схеми и мерки, по които пчеларите ще бъдат допустими за подпомагане. В този 5-годишен програмен период на ОСП пчеларите ще имат много повече възможности за подпомагане и ще бъдат допустими по можество схеми. 
Дали обаче ще успеят да използват мерките и да се възползват от тях, предстои да разберем, след като бъдат разписани наредбите за кандидатстване.
В последните години една от основните теми в сектора е свързана със смъртността при пчелите, която става все по-висока. Добрата новина е, че в настоящия програмен период е предвидено финансиране за възстановяване на пчелни семейства.
"В интервенцията "Действия за запазване и увеличаване на наличния брой пчелни кошери", в случая семейства, е предвидено точно това нещо - купуване на рояци или отводки, с цел възстановяване на отпаднали или загинали пчелни семейства заради зимна смъртност, които са били налични към есенния преглед. Когато към есенния профилактичен преглед земеделският стопанин е отглеждал минимум 10 пчелни семейства, същият може да закупи до 10% от броя на зазимените пчелни семейства, но не повече от декларираната смъртност и не повече от 50 рояка или отводки", обясни Валентин Бялков, главен експерт в НССЗ - Бургас. 
"Трябва да има една смелост в колегите, които да оповестяват тази смъртност и най-вече тя да бъде обследвана. За да може всяка една смъртност, ако тя бъде причинена от остатъчни пестициди в храната на пчелата, да бъде изследвано. И в същия момент наистина да намерим къде е разковничето със зимната смъртност, защото тя вече надвишава 50-60, а някъде стига и до 100% - това означава, че не е е от лошата практика на пчеларя. Според мен това е един химически тероризъм върху сектор пчеларство", каза Кисов.
В ОСП 2023-2027 ще се подпомага и естественото опрашване - интервенция, за която пчеларите настояват от години.
"По отношене на интервенцията за насърчаване на естественото опрашване имаме две операции. Първата е - пчелинът трябва да е разположен в защитена зона от мрежата Натура 2000 (стационарни пчелини) или в планински район. Пчелинът трябва да е разположен така че от 2,5 км площта трябва да е заета от тревна и храстовидна растителност или горски територии. Максималният брой пчелни семейства, за които може да се отпусне финансова помощ по тази операция за Натура 2000 и планинските райони е 250 броя пчелни семейства. 
Втората - ангажимент за предоставяне на услугата по опрашване чрез преместване и временно разполагане на пчелни семейства. Трябва да има договор със земеделски стопанин за площите, на които ще се извършва опрашването и периодът за извършване на дейността. Тук вече подпомагането е до 50 броя пчелни семейства", разясни Бялков.
В рамките на уебинара засегнахме и темата за пазарите, акредитираните лаборатории и маркетинга на пчелните продукти. Темата коментира Иван Стоянов - дългогодишен пчелар, който изнася мед за Германия.
"Не смятам, че износа за Германия е решение на някакъв проблем, тъй като тази страна е основния купувач на българския мед по принцип. Щом имаме един осовен купувач, цената винаги е ниска. Иначе износът е решение на проблем с цената, но зависи за къде, зависи за какви количества. Не можем да търсим цена на стандартен слънчогледов мед, който се произвежда в цяла Европа, така че износът е някакво решение, но зависи за къде и за какви медове говорим" 

Държавна помощ компенсира пострадали след природни бедствия животновъди и пчелари

Пострадали от природни бедствия животновъди и пчелари могат да кандидатстват за компенсации с държавна помощ, съобщават от Министерство на земеделието.

Във връзка със зачестилите пожари на територията на страната Министерството на земеделието напомня, че от помощта могат да се възползват производители, отглеждащи селскостопански животни и пчелни семейства, ако са регистрирани по Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските производители.

Фермерите могат да се възползват от държавната помощ за компенсиране на материални щети заради загинали селскостопански животни и унищожени пчелни кошери в резултат на горски пожари, възникнали по естествен път, свлачища и наводнения и др. природни бедствия.

За целта е необходимо да се обърнат към съответните областни дирекции „Земеделие“ или общинските служби по земеделие по местонахождение на животновъдния обект, където да подадат писмено заявление за проверка на място от постоянно действащите експертни комисии, които да издадат констативен протокол за установените щети.

58-ма НАЦИОНАЛНА ПЧЕЛАРСКА СРЕЩА "СЕВЕР-ЮГ"

Сдружение Пчеларско дружество „Майка”-гр. Троян, Пчеларско дружество ”Лавандула” - гр.Карлово, Община – Троян, Oбщина – Карлово, с медиен партньор вестник „Пчела и кошер”, организират на 20 август 2022г от 10 часа в планинския туристически комплекс „Беклемето”
58 НАЦИОНАЛНА ПЧЕЛАРСКА СРЕЩА „СЕВЕР-ЮГ”
при следната ПРОГРАМА:
1. Откриване на срещата. Приветствия от официалните лица.
2. Лекция на пчеларска тема
3. Дискусионен клуб на общински и национални сдружения на пчеларите производители на мед с участие на председатели на общински дружества и членове.
Важна информация за изложителите:
-Забранява се продажбата на продукти извън пчеларството
-Пчелни майки се продават само от ЛИЦЕНЗИРАНИ майко производители
-Предлагания пчелен мед да притежава лабораторен сертификат за качество
Поканата за участие в срещата е отправена и към производителите на пчеларски инвентар, кошери, восъчни основи, пчелни майки, пчелни продукти, издатели на специализирана пчеларска литература и други свързани с пчеларството дейности.
Краен срок за записване на участниците в изложбата-базар е 19 август 2022г
За допълнителна информация - г-н Петър Мутафов 0889778252;
e-mail: pmutafov@abv.bg
 

Очакват 10 000 гости от 20 страни за Международното пчеларско изложение-договаряне в Плевен

Деветнадесетото издание на Международното изложение-договаряне „Пчеларство – Плевен 2022“ ще се проведе от 9 до 13 февруари в City Center “Mania Tower” (бивш хотел „Плевен”), съобщават организаторите. Очаква се по време на събитието да бъдат представени пчеларско оборудване и инвентар; специализирани платформи ремаркета и фургони; восъчни основи; ветеринарни препарати и лаборатории за окачествяване; лицензирани производители на майки и отводки; пчелни продукти и производи (козметика, напитки и др.); опаковки, етикети, специализирано обучение и литература, финансиращи, консултантски организации; семинари с утвърдени лектори от различни държави. Участието може да бъде на изграден щанд, с представяне в зала или с демонстрация, както и с публикация в каталог. Традиционно на изложението се представят фирми от около двадесет европейски държави. Плевен е водещ пчеларски център в медодобива с над 100 000 пчелни семейства и 1500 пчелари, произвеждащи над 1500 тона мед годишно. Изложението играе важна роля в подпомагане на пчеларските организации в развитието на бранша. Като съпътстващи прояви са планирани семинари, лекции, кръгла маса, Фестивал на меда, Конкурс „Най-проспериращ млад пчелар за 2021 година”, детска тематична изложба „Пчеларството – екология и плодородие, пчелният мед – здраве и дълголетие“, а ново събитие от тази година е фотоконкурс на пчеларска тематика. Изложението в Плевен е най-големият пчеларски форум на Балканския полуостров и Югоизточна Европа и да покажете своите продукти и технологии пред над 10 000 посетители – пчелари и граждани от страната и чужбина. Организира се от “Партнерс експо” и Областен пчеларски съюз – Плевен, под патронажа на Министерството на земеделието, храните и горите на Република България, в сътрудничество с пчеларските организации на България. То се провежда всяка зима в началото на февруари, като първото му издание е през 2003 година. Насочено е към широката публика и посетителите влизат без входен билет. Работата по време на предстоящото изложение обаче ще бъде съобразена с изискванията на актуалната за периода наредба на Министерство на здравеопазването във връзка с COVID-19. В случай, че противоепидемологичните мерки през февруари не позволяват подобни прояви, ще бъде предложена нова дата за провеждане на форума.

Плащат по 60 лв. за унищожен кошер, кандидатства се от днес 

От 3 до 10 декември 2021 г. пчеларите могат да подават заявления за обезщетения по схемата „Помощ за компенсиране на материални щети по загинали селскостопански животни и унищожени пчелни кошери“. Утвърденият от Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“ (УС на ДФЗ) бюджет за целевата подкрепа е в размер на 3 млн. лв. Финансовата помощ по схемата се състои от директни помощи за земеделските стопани, чиито пчелни семейства са унищожени в резултат от горещото и сухо лято през 2020 г. Ставката за едно загинало пчелно семейство, съгласно указанията, е в размер на 60 лв. Право на подпомагане имат земеделски стопани, при които са установени загинали пчелни семейства в следствие на тежката суша през миналата година. Пчеларите трябва да са включени в обобщения Регистър на МЗХГ, създаден въз основа на констативните протоколи на ветеринарните власти за нанесени щети. За компенсации по схемата могат да кандидатстват физически лица, еднолични търговци и юридически лица, регистрирани като земеделски стопани съгласно Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските стопани. Пчеларите не трябва да имат изискуеми задължения към Държавен фонд „Земеделие” и към държавния бюджет. Държавната помощ, която действа в България от 2015 г., беше пренотифицирана от ЕК в началото на юли тази година. С промяната беше разширен нейният обхват, като към неблагоприятните събития беше добавена и тежката суша. Схемата ще се прилага у нас до 31 декември 2022 г. включително. Документи за подпомагане се приемат в Областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие. Средствата ще бъдат изплатени на пчеларите до 23 декември 2021 г. Указанията за прилагане на държавната помощ са публикувани на сайта на ДФЗ.

 

От 4 януари се отваря приемът по Пчеларска програма за 2022 г.

 

На 4 януари Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) отваря приема за 2022 г. по Националната програма по пчеларство (НПП), която действа в периода 2020 – 2022 г.,информираха от пресофиса на фонда. 


Чакат ли вече фермерите новия министър или харесват работата на служебния?


За 2022 г. финансовият ресурс е в размер на 8 073 092.57 лева. Документи за финансовата 2022 г. ще се приемат в областните дирекции на ДФЗ по постоянен адрес на физическо лице и по адресна регистрация на юридическо лице. 


Приемът ще продължи до 17 януари 2022 г.


Пчеларите могат да изтеглят образец на заявлението за подпомагане от интернет страницата на ДФЗ. Там е публикувана и информация за условията за финансиране по мерките от НПП 2020 – 2022 г. 


Заинтересованите от пчеларската програма, които нямат онлайн достъп, могат да се осведомят и на място в областните дирекции на фонда, както и в Централното управление на ДФЗ в отдел „Пчеларство, мляко и интервенции“ на дирекция „Селскостопански пазарни механизми“.

Мерки Б, Г и Д от НПП 2020 – 2022 г. включват дейности за борба срещу вароатозата за извършване на лабораторен анализ на меда и купуване на кошери, пчелни семейства и майки. 


По мярка А кандидатите ще бъдат подпомагани при купуването на дребен пчеларски инвентар, докато мярка В е насочена към подвижното пчеларство.

За новия прием през 2022 г., с изменение на Наредбата от октомври 2021 г., се добавят нови видове инвентар, които стопаните могат да купят.


Пчеларите могат да кандидатстват и по Мярка Г „Изследване на проби от хранителните запаси на пчелните семейства (мед, прашец) за остатъчни количества вещества от пестициди над пределните норми“. Досега мярката беше достъпна само за сдружения и организации.


Пчеларските сдружения и организации също могат да кандидатстват за подпомагане по мерки А, Б и Г от Национална програма по пчеларство от 4 до 17 януари 2022 г. 


Отворена е и мярка Е дейност 3 „Мониторинг на остатъци от пестициди в пчели от райони с интензивно земеделие“. 


Документи по тези мерки ще се приемат в централно управление на ДФЗ.

Приемът по мерките от НПП 2020 – 2022 г. се осъществява съгласно заповед на изпълнителния директор на институцията, публикувана на сайта на ДФЗ – РА.

 

Ръководството на ДФЗ уверява пчеларите, че след приключване на приема по НПП за 2022 г. в най-кратки срокове ще бъдат разгледани и одобрени заявленията на всички кандидати, допълват от ведомството. 

ЕК решава дали пчеларите да получат помощ заради високата смъртност от 2020 г.

Проектът на държавната помощ предстои да бъде изпратен към ЕК, очаква се тяхното решение

Експертна работна група с участие на представители на научните среди ще подпомага решаване  на проблемите в сектор „Пчеларство“ и неговото развитие. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков на видеоконферентна среща с бранша. Целта е да се анализират текущите и належащи проблеми в сектора, като се набележат спешни мерки за подпомагане. Земеделският министър призова от страна на бранша също да бъдат излъчени представители за по-добра координация.

По време на срещата браншът отново е информиран, че предвид констатираната висока смъртност на пчелните семейства, в резултат на засушаването през 2020 г., са предприети действия. Проектът на държавната помощ, свързана с компенсиране на земеделските стопани поради неблагоприятни климатични събития вече е готов и предстои да бъде изпратен към ЕК. По т.нар. временна рамка за компенсиране загубите на земеделските стопани във връзка с Ковид-19, насочена към пчеларски бранш, трябва да бъде доказано пред ЕК, че браншът е пострадал в следствие именно на пандемията. По отношение на de minimis таванът за тази година е достигнат и този инструмент не може да бъде използван.

Половината от действащите пчелари не са регистрирани

Той отбеляза, че в България има 12 хил. пчелари, а само  6 400 от тях са регистрирани. „По закон само регистрираните, като земеделски стопани, имат право на подпомагане, така че апелирам всички да се регистрират. Информационната система за оповестяване на третиранията отива само до тези с регистрирани пчелини като животновъдни обекти. Това е основната причина за поражения при пчелни семейства. Трябва да има изрядност и след това да се търси подпомагане“, категоричен бе министърът. По думите му, служебното правителство може да остави препоръки и предложения към следващия редовен кабинет. Това, което може да се направи в момента са  временни мерки, които със сигурност ще бъдат приложени зависимост от законовите  възможности.

Пчелари искат кредетиране за 800 000 лв


164 заявления за кандидатстване за близо 800 000 лева са постъпили от страна на пчеларите по схемата за кредитиране на одобрени проекти по Националната програма по пчеларство (НПП). Повишението на броя на предоставените кредити спрямо предходната година до този момент е с над 30%, съобщават от Фонда. Пчеларите могат да подават заявления за плащане от 1 юни. Кредитите се предоставят при намален годишен лихвен процент в размер на 2,5 %. Те покриват до 95% от полагащата се безвъзмездна финансова помощ по мерки А, Б, В и Д от НПП, а останалата част се осигурява от кандидатите. Кредитът и дължимата по него лихва се погасяват еднократно, чрез прихващане на стойността му от одобрената финансова помощ, която пчеларят ще получи по Националната програма по пчеларство. Гарантирането на кредита се осъществява по облекчен ред, като от кредитополучателите се изисква единствено издаване на запис на заповед в полза на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ).Приемът на заявления за кандидатстване по схемата за кредитиране е до 30 юни 2021 г. и всички желаещи с одобрени проекти по НПП могат да се възползват от финансиране при изгодни условия.

До 8 години затвор за фермер натровил пчели

През май миналата година полски фермер напръска полетата си с маслодайна рапица с неразрешен пестицид. Не след дълго местната прокуратура го обвини в отравяне на над 7,5 млн. пчели. Според изчисленията в резултат на действията му са били отровени 240 пчелни семейства от пчелини в 3 близко разположени стопанства. Щетите, претърпени от собствениците на пчелини в три населени места, се оценяват на почти 235 000 лв. Сега го грозят до 8 години затвор, информира SadyOgrady.
Събитията, описани в обвинителния акт, са се случили през нощта на 19 срещу 20 май миналата година в околностите на Модлигов в окръг Свидница в Долна Силезия. Фермер от това населено място е напръскал полето си с рапица с препарат, който съдържа отровно за пчелите вещество.
На сутринта пчелите от близките пчелини започнали да събират прашец. Като резултат част от тях умрели още на полето, а други загинали в близост до кошерите или в тях, след като натравят меда и останалите пчели. Инцидентът провокира разследване на местната прокуратура.
Изследването на цветове от рапица и мъртвите пчели показа, че те са били замърсени със силно отровно вещество, което е основната съставка на препарата Данадим. Това средство не може да се използва за пръскане на рапица, тъй като е много вредно и убива пчелите, казва Марек Русин, окръжен прокурор в Свидница.
В хода на разследването и след консултация с експерти е установено, че пръскането води до значителни щети върху растенията и животните.
Фермерът е обвинен в унищожаване на значително количество представители на опрашващите насекоми. По груби сметки на експерти става дума за 7,5 млн. пчели.
Прокурорът Марек Русин допълва, че в резултат на пръскането е настъпила малка екологична катастрофа.
В района са установени смущения в екосистемата и биоценоза на популацията на пчелите, допълва той.
Щетите, претърпени от собствениците на пчелини в три населени места, се оценяват на 540 000. PLN (приблизително 235 000 лв.).
Обвиненият фермер се признава за виновен. Грозят го 8 години затвор.
 

Половината от пчелите са загинали от липса на храна през зимата

Малко повече от половината пчелни семейства са загинали вследствие на липса на достатъчни хранителни запаси или лошо зазимяване от стопаните. Това са показали последните проверки на БАБХ, съобщиха от земеделското министерство.
В МЗХГ е сформирана работна група, която да изготви научно-експертен анализ на причините за повишената смъртност на пчелни семейства. В нея участват широк кръг от представители на научните среди от Селскостопанска академия (ССА), Тракийския университет в гр. Стара Загора, Аграрния университет в Пловдив, Лесотехническия университет, Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ), Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и експерти от специализираните дирекции в земеделското ведомството.
Освен анализ на причините за смъртността на пчелите, до 14 май 2021 г., групата ще трябва да предложи конкретни действия и мерки за тяхното ограничаване. Председател на работната група е директорът на ЦОРХВ проф. д-р Георги Георгиев. На първото заседание, което се проведе чрез видеоконферентна връзка, проф. Георгиев апелира за комплексен анализ на ситуацията с пчелите в страната, който да даде цялостната картина за причините за смъртността. Той отбеляза, че за да се вземат необходимите мерки трябва работната група също така да проследи дейността и на тези от пчеларите, при които липсва или е регистрирана незначителна смъртност при пчелите. „Добрият опит е най-важният“, категоричен бе проф. Георгиев. Експертите обсъдиха резултатите от извършените през месец март тази година извънредни проверки от страна на БАБХ. Те обхванаха 26,5% от регистрираните пчелни семейства в страната. При 44 107 от тях или 15,9% от проверените е установена смъртност. Най-висока такава е отчетена в област Кърджали , следвана от Разград, Бургас, Силистра и Велико Търново . Данните от извършените проверки показват още, че малко повече от половината пчелни семейства са загинали вследствие на липса на достатъчни хранителни запаси или лошо зазимяване от стопаните. 6 611 пчелни семейства или от 15 % от проверените са отпаднали в следствие на болести по пчелите. За установяване на причинителя на заболяванията са взети над 80 проби от пчели, изследвани в Националната референтна лаборатория „Болести по пчелите“ към НДНИВМИ в София. Резултатите от изследванията доказват наличие на Нозематоза и Вароатоза в част от отпадналите пчелни семейства.
Научните специалисти обсъдиха и възможността да бъде изготвено ръководство с добри практики за опазване на пчелните семейства. Коментирани бяха и какви точно ветеринарни грижи трябва да бъдат прилагани към пчелните семейства. Експертите подчертаха необходимостта от постоянен мониторинг от страна на пчеларите върху дейността на пчелните семейства. Резултатите от работата на комисията ще бъдат представени в официален доклад на ръководството на МЗХГ и на пчеларската общност.

Пчелите изчезват мистериозно

Мистериозна смърт мори масово пчелите в цяла България, съобщават стопани от различни краища на страната.

Освен че намират цели семейства мъртви в кошерите, пчеларите разказват мистериозни истории за това как пчелите са излетели незнайно къде посред зима. Кошери има, пчелите ги няма, изчезнали са, недоумяват пчелари от Добричко. „Веднъж преживях голяма загуба, но вината беше моя. От 65 кошера ми умряха 50. Тогава зазимих пчелите върху мед от рапица. Пчелите умряха върху меда, защото медът от рапица става на камък и пчелата умира от глад. Сега ги зазимих върху нормален мед – медът е там, пчелите ги няма“, обяснява Християн Христов, който отглежда 50 кошера в село Камен, а в момента са му останали читави едва десетина. Морът не е само при него, а е масово при всички пчелари. Използвани са всички биотехнологии за борба срещу акарите. "Отварям кошера - няма нито една пчела, изчезнали са“, казва Христов. Едно от обясненията, което не само той, но и неговите колеги пчелари не приемат е, че има напаст от малък американски кошерен бръмбар. Да, ама в България такова нещо никога не е имало, твърди Христов. Според него от всички болести, за които се твърди, че може да нападнат пчелите, нито една не включва болестта на празния кошер. Науката трябва да се произнесе за мистериозната смърт по пчелите тази зима в Добруджа, категоричен е Християн Христов. „Защо българската пчела изчезва? Всички купуваме майки от лицензирани майко производители, те да кажат. Само че, за да се каже къде е причината, трябва да се вземе проба, да се изследва и анализира. А то няма от какво да се вземе проба, просто защото няма умряла пчела, просто кошерът е празен“, казва още Христов. Дали масовият мор по пчелите се дължи на магнитни полета които влияят на пчелите? Дали се дължи на безразборното пръскане на нивите с пестициди, които имат продължаващо действие и остават в меда? Пчелар